10 начина да направите офис работата по-приятна

Едва ли тръгвате с мерак на работа, а когато и обстановката на работното място не е по душата на човек, то нещата стават далеч по-сложни. Често в офиса изкарваме повече отколкото у дома, често някои неща си заслужават повече отреденото време. И „Кой каза, че службата не може да бъде забавна?!“ Ако и вие, както всеки друг на моменти усещате рутината на ежедневието и дори, когато имате високи цели и задачи пред вас не можете изцяло да им се отдадете и да реализирате.

Сякаш нещо ви притиска, задушава и обърква мислите ви, това не дава и минута спокойствие на въображението и потенциала да се разгърнат. Сега е момента да се замислите за пълна промяна, а къде с фън шоу стилът, къде дзен изкуството, къде други техники и похвати могат да са от полза да планирате и организирате работата си по-приятно. Ето и как да стане това:

Разведрете офис обстановката – навярно ви е омръзнала дори самата среда, всеки ден да гледате преливащите от бели листа класьори, разхвърляни множество документи из бюрото и по рафтове и шкафове. Организирайте всичко това, която умело подредите в нови папки и класьори, надпишете ги с маркери и подредете в графите по азбучен ред или номера.

Безспорно това е само началото на добре организираният офис, в който може би всичко ви е така банално и скучно. Не забравяйте, че работното място е това, на което прекарвате 2/3 от ежедневието си, затова всяко нещо трябва да е избрано с вкус и усет към детайлите. Ако имате цветя в кабинета, то погрижете се за свежия и здрав вид на растенията. Сменете саксиите, ако се налага и ви се струват стари и захабени. Приятен начин е като подберете с цветни мотиви, закачливи форми, лица и изображения или в един тон, съответстващ на цялата обстановка (в случай, че офиса налага по строг стил).

Започнете с подредбата на бюрото. Купете си нова мишка за компютъра, приятна двойна рамка за снимки, моливник, подменете всеки офис и канцеларски материал от ножица, телбод, перфоратор, до класьори, папки, стелажи. Каквато и да е нова придобивка, може да внесе достатъчно свежест на работното място.

Учението фън-шой може да ви е от полза за всеки детайли в офиса. От правилно подбраното осветление, до отделни зони. Всичко може да се подреди с привлекателна и позитивна енергия, без дори работното ви място да заприличва на панаирджийска лавица или църковен олтар.

Ето още някои иде, с които да подобрите обстановката:

Използвайте бели дъски, за да маркирате всички задачи, бъдещи планови стратегии, графика за деня или месеца, срещите и т.н. Ако не желаете всеки влизащ в офиса ви да забелязва това, то може да използвайте коркова дъска, на която с красиви декоративни кабърки да добавяте или премахвате всяка нова и стара задача.

Организирайте и работния компютър. Той е като работното бюро и колкото по планирана и организирана е работата на него, толкова по-бързо, ефективно и мотивирано ще вършите всичко. ЗА целта може да потърсите най-нови складови програми. С подходящ складов софтуер може да въведете всичко в ред и по всяко време да имате поглед над движението на стоки и артикули, наличности и доставки. Това в случай, че сте мениджър подобен вид работи зависят изцяло от вашата бърза и адекватна намеса.

Ползвайте счетоводни програми и/или складова програма, както и счетоводен софтуер в случай, че сте счетоводител или управител на фирма. Навярно вече знаете, че подобни длъжности са много динамични и цялата работа изисква добре планувана и организирана работа. За счетоводителите неотменен спътник в офиса ще е счетоводна програма, с която да отхвърлят 2/3 от работата.

В случай, че шефът ви постоянно ви диша във врата, притиснати сте от срокове, а клиентите си играят с нервите викато с ластик, то решението не е в двойната доза валериан, а самата отрганизация от компютърните програми – счетоводна програма, складова програма, складов софтуер, счетоводен софтуер, счетоводни програми и складови програми. Обърнете внимание и на цветотерапията. Според дзен изкуството, тя също може да действа в позитивна насока. Така например избирайки сини мотиви за офиса ще имате успокояващ и лечебен ефект. Доверявайки се на зелени и пастелни нюанси ще подобрите умствената си активност, а залагайки на оранжевото ще събудите творческите наклонности. Всякакви химикалки, папки, моливи, чертожни инструменти, чанта или раница, дори чашата за кафе може да изберете в някои от споменатите цветове. Тоналността няма да навреди, а може само да повдигне настроението в офиса.

Ако предстои празнично тържество с всички колеги от офиса или фирмата, в която работите, а знаете, че отново ще се наложи да работите до късно, то доверете се на специалистите. Превърнете се в пепеляшка или принца, вземайки от сутринта с вас някои практични и многофункционални дрехи. Сложете ги в удобна раница и ги вземете с вас в офиса. В края на работния ден, посетете тоалетната и се освежете, сложете няколко капки скъп парфюм, сменете, обувките или ризата (което носите в раницата) и сте готови за купона.Това ще ви спести време и излишни нерви да тичате до дома в последния момент, да се преобличате и да закъснеете за фирменото мероприятия.

Цветя за по-добро настроение – може би ще кажете, че тази точка е само за дамите, но помислете колко пъти останахте приятно изненадани, когато влизайки в офис на мъж заварвате поне едно красиво и добре поддържано цвете в саксия. Е, според специалистите това е един от лесните и не скъпо струващи начини да внесем комфорта и настроението в заобикалящата ни работна среда. Независимо дали ще си купите едно цвете в понеделник и ще го занесете в офиса, разчитайки на него да ви радва през цялата седмица или ще си отглеждате едно цвете в саксия, то определено и настроението ще е приповдигнато и работата ще върви по-приятно.

За да не се превръщате в типичната офис мишка и да сте все така ентусиазирани, мотивирани и целеустремени е добре да се грижите, както за работното място, така и за личния си комфорт всеки ден. Свежият вид, навярно поддържате с качествена и здравословна храна, маркови облекла, скъпа козметика. По-сходен начин се грижете за офиса, работното бюро и прилежащата канцелария. Подменяйте поне два пъти в годината дребните аксесоари и атрибути за работа, освежавайте обстановката с нововъведения, като не забравяте и да почиствате от старите такива. Правете профилактика на техниката и ъпдейтвайте счетоводни и складови програми периодично. Не забравяйте, че всяко нещо има годност и живот, а когато бъде занемарено, може да настъпи пълен хаос. Такъв може да повлияе не само работата, но и живота ви.

Едва ли при голямата конкуренция на пазара, някой би пожелал тъкмо сега да остане бе работа, ето, защо се доверете на специалистите и опитайте лесните тактики, за да се ъпгрейдвате и самите вие, спрямо изискванията на живота.

Планувай, организирай, предвиждай всичко преди старта на деня.

Организирането на среща се нуждае от добре написана програма. Не позволявайте на вашата среща, презентация или лекция да стане прекалено дълго, неефективно или банално за околните. Като се придържате към гъвкава програма, можете да направите вашата среща рационална и съсредоточена, така, че да гарантира, ползите в най-кратък период от време. Независимо дали търсите да напишете своя собствена програма, използвате шаблон или се възползвате максимално от дневен ред, който вече имате, може да следвайте някои стъпки:

Създаване на дневен ред от нулата – използвайте офис материали, за да нахвърляте черно на бяло всяка заглавна част, подзаглавия и точки във вашата презентация. Подредете всичко ясно точно и систематизирано, без да се впускате в ненужни разтегливи анонси и обяснения. Помнете, че аудиторията, пред която ще изнасяте лекция може да има и други по-важни дела.

Използвайте бели дъски, маркери или флумастери, за да нахвърляте всичко пред публиката, а няма по-добра тактика на въздействие от чертожните и графични елементи.

Наблегнете на интересни и поучителни случки, като постоянно се обръщате към аудиторията, като към събеседник в единствено число.

В случай, че презентацията ви налага използването на макети, предвидете тези материали по от рано. В срещите, които нямат описания и ясна насока са загуба за хората, така, че спестете им подобно разочарование.

Проверка в дневния ред за грешки, преди да го разпределите. Тъй като някои участници може би ще разчитат в голяма степен на дневния ред на заседанието е разумно да го проверите за грешки и изчерпателност, преди да го разпространите. Проверете дали вашата програма може да спести време. Всичко, което трябва да направите е да въведете информацията в съответните полета и сте готови.

Стремете се да представяте всичко в рамките на 1 до 4 точки. Всичко над тази цифра може да е прекалено или недостатъчно.

Добър подход е предварително да подготвите план или графика за всеки от присъстващите. Така може да сте спокойни, че дори по-отдалечените места от трибуната за презентация ще имат поглед над работата ви, а и всеки ще се почувства специален.

В края на лекцията или по време на паузата опитайте да се запознаете с повечето от гостите, като им дадете възможност да задават въпросите си, в случай, че имат такива.

Доброто представяне е низ от добра организация, качествено позициониране на отделните елементи и прецизно създаване на точната обстановка.

VRETIEL Corp. © 2010-2017 | Всички права запазени!

Please publish modules in offcanvas position.